To MOOV Fit & Physio είναι ένα πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Θεραπευτικής Άσκησης.

MOOV YOUR SELF TO A BETTER YOU!

213 043 1270

Τσιμπρικίδη 24 & Λ. Πηγής 49, Μελίσσια, ΤΚ 15127

Top

O βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές βασισμένη στην φιλοσοφία των Κινέζων. Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο, μη φαρμακευτική, η οποία θεωρείται μέρος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως εναλλακτική θεραπεία και έχει τεκμηριωθεί η παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη και αγγειοβελτιωτική του δράση με πλήθος ερευνών.

“WHERE THERE IS NO MOVEMENT THERE IS PAIN.
WHERE THERE IS MOVEMENT THERE IS NO PAIN.”

Μέσω των βελονιστικών σημείων ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να ενεργοποιήσει την μπλοκαρισμένη ενέργεια διά των μεσημβρινών και να επαναφέρει την ψυχική και σωματική ισορροπία του οργανισμού. Συνεπώς, ο βελονισμός αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του φυσικοθεραπευτή καθώς του δίνει τη δυνατότητα

origin of acupuncture

η προελευση του βελονισμου

O βελονισμός αποτελεί μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Εφευρέθηκε περίπου στο 100 π.Χ. στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

Ο βελονισμός βασίζεται στη φιλοσοφία και στην κοσμολογία – κοσμογονία των Κινέζων. Σύμφωνα με αυτήν στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει η ενεργειακή κυκλοφορία όπως υπάρχει και η αρτηριακή, η φλεβική και η λεμφική κυκλοφορία. Σκοπός του βελονισμού είναι να ‘κυκλοφορήσει’ την ζωτική ενέργεια μέσω των μεσημβρινών που διατρέχουν όλη την επιφάνεια του σώματος στην πορεία τους ανάμεσα σε δέρμα, μύες, οστά, αγγεία και όργανα, όπου αναπτύσσουν 361 θύρες ενέργειας που ονομάζονται σημεία βελονισμού.

moov acupuncture

ο βελονισμος στην πραξη

Το ιστορικό, η κλινική εξέταση, η διαγνωστική διαδικασία δεν διαφέρουν από αυτά της κλασικής ιατρικής. Δίνεται όμως ιδιαίτερη προσοχή σε λεπτομέρειες που αφορούν τις συνθήκες εμφάνισης, τα συμπτώματα, την εξέλιξη και τη συμπεριφορά της ασθένειας, στοιχεία που θεωρούνται μοναδικά για τον κάθε ασθενή.

 1. Αρχικά, τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα σημεία βελονισμού του σώματος (ανάλογα με την πάθηση).
 2. Οι βελόνες είναι μιας χρήσης και ειδικά συσκευασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται από το γιατρό χωρίς αυτός να τις ακουμπάει.
 3. Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη. Η τεχνική είναι τέτοια ώστε να μην προκαλείται πόνος. Το βάθος ένθεσης εξαρτάται από τον σωματότυπο και τη περιοχή του σώματος που αυτές τοποθετούνται.
 4. Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται.
 5. Μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του χωρίς πρόβλημα (να οδηγήσει, να εργαστεί, να διασκεδάσει).

 • Οι θεραπείες εκτελούνται με συχνότητα 2 έως 3 θεραπείες την εβδομάδα.
 • Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται από 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
 • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτά δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας
 • Ο βελονισμός δεν είναι μόνο ένα καλό παυσίπονο. Είναι μια θεραπεία που έχει μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη δράση. Ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.

the acupuncture effect

ενα σημαντικο εργαλειο φυσικοθεραπειας

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Μεγάλη Βρετανία). Έγινε δημοφιλής για την παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη και αγγειοβελτιωτική του δράση. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός ρυθμίζει και ισορροπεί το ορμονικό σύστημα, το ανοσοποιητικό και το σύστημα διαχείρισης του στρες ενώ μελετάται η αντιφλεγμονώδης δράση του σε πλήθος παθήσεων.

types of acupuncture treatments

οι διαφορετικες τεχνικες βελονισμου

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που τις επιλέγουμε σε ενήλικες ή παιδιά ανάλογα με την περίσταση. Στη MOOV είμαστε πιστοποιημένοι στην πρακτική διαφόρων μεθόδων βελονισμού επιλέγοντας πάντα τον βέλτιστο συνδυασμό επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

παραδοσιακος βελονισμος

Ο παραδοσιακός βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές. Τα σημεία του βελονισμού επιτρέπουν την ενεργοποίηση της μπλοκαρισμένης ενέργειας μέσω των μεσημβρινών και επαναφέρει την ψυχική και σωματική ισορροπία του οργανισμού.

Τα σημεία έχουν συγκεκριμένο βάθος και συγκεκριμένες ιδιότητες. Τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες, μιας χρήσεως, οι οποίες δεν περιέχουν κάποια φαρμακευτική ουσία, σε ειδικές περιοχές του σώματος ανάλογα με την περίπτωση, στις οποίες και παραμένουν για 15 – 20 λεπτά περίπου.

Η συχνότητα θεραπείας είναι 2 φορές/ εβδομάδα και συνήθως χρειάζονται απο 6 έως 15 θεραπείες. Ο βελονισμός έχει αθροιστική δράση και γι’αυτό τα αποτελέσματα αξιολογούνται μετά την 4η – 6η συνεδρία.

βιοϊατρικος βελονισμος

Ο βιοϊατρικός βελονισμός είναι η δυτική προσέγγιση του βελονισμού σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Μπορεί να εφαρμοστεί ως αυτόνομη θεραπεία ή συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με την δυτική ιατρική. Η επιλογή των περιστατικών γίνεται σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα βελονισμού για παθήσεις.

 

Η κάθε θεραπεία εξατομικεύεται αφού σχεδιαστεί σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αλλά και τα χαρακτηριστικά και τη κλινική βαρύτητα της ασθένειας – πάθησης. Οι μηχανισμοί δράσης του βελονισμού ερμηνεύονται σύμφωνα με τις αρχές της φυσιολογίας και βιολογίας του σώματος και όχι με βάση την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

ηλεκτροβελονισμος

Είναι μια τεχνική βελονισμού, με την οποία διεγείρουμε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές υπεύθυνες για την διαταραχή του ασθενούς. Οι βελόνες, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε αυτές τις περιοχές συνδέονται με μία συσκευή ηλεκτροβελονισμού η οποία παράγει ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα με συγκεκριμένη συχνότητα. Ανάλογα με την συχνότητα του ρεύματος, το οποίο χρησιμοποιείται στον ηλεκτροβελονισμό παράγονται διαφορετικές ουσίες σύμφωνα με το θεραπευτικό πλάνο.
Οι ενδείξεις του ηλεκτροβελονισμού είναι ο οξύς και ο χρόνιος, το ιατρικό ιστορικό είναι απαραίτητο για την επιλογή των παραμέτρων της θεραπείας.

ωτοβελονισμος

Οι κινέζοι θεωρούσαν ότι όλοι οι μεσημβρινοί συναντώνται στο πτερύγιο του αυτιού και ότι υπάρχει αντανακλαστική δράση με τις λειτουργίες του υπόλοιπου σώματος. Σύμφωνα με την χαρτογράφηση του αυτιού το ανθρώπινο σώμα αντιπροσωπεύεται αντανακλαστικά με την μορφή ενός ανεστραμμένου εμβρύου ,το κεφάλι του οποίου, αντιστοιχεί στη περιοχή του λοβού, και υπάρχουν 110 βελονιστικά σημεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών οι οποίες αφορούν όλο τον οργανισμό.

 

Μπορεί να αποτελέσει αυτόνομη θεραπεία η να συνδυαστεί με τον σωματοβελονισμό.
Τα τελευταία χρόνια ο ωτοβελονισμός είναι από τα πιο διαδεδομένα μικροσυστήματα, έχει διεθνή αναγνώριση, διδάσκεται σε πολλές χώρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον αναγνωρίζει ως ένα θεραπευτικό σύστημα με ευρύ πεδίο εφαρμογών, καλά αποτελέσματα, ασφάλεια και ευκολία στην εφαρμογή.

κρανιοβελονισμος

Στο κεφάλι υπάρχουν εξίσου πολλά βελονιστικά σημεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία στο τριχωτό του κεφαλιού. Οι βελόνες τοποθετούνται λίγα χιλιοστά κάτω από το δέρμα χωρίς να αγγίζουν τα οστά του κρανίου.

μοξα

Η θεραπεία moxa είναι μια τεχνική της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, η οποία περιλαμβάνει την καύση της moxa, ενός μείγματος βοτάνων, για να ενισχυθεί η επούλωση και η θεραπεία του οργανισμού. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται στην Ασία χιλιάδες χρόνια και στόχος της είναι να ενισχύσει τη ροή του αίματος και του Chi, όπως οι περισσότερες θεραπείες της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής.

 

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η moxa. Ο άμεσος και ο έμμεσος. Στον άμεσο τρόπο εφαρμογής, ένας μικρός κώνος moxa καίγεται αργά, πάνω σε ένα βελονιστικό σημείο. Ο ασθενής αισθάνεται μια ευχάριστη θερμότητα η οποία διεισδύει στο σώμα του, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου πόνος ή αίσθηση καψίματος στο δέρμα. Αντιθέτως, στον έμμεσο τρόπο, ο οποίος είναι και ο πιο διαδεδομένος, ο θεραπευτής ανάβει ένα stick moxa κοντά στην περιοχή, που χρήζει θεραπείας, έως ότου το δέρμα αποκτήσει μια ελαφριά ερυθρότητα. Μία ακόμα μορφή έμμεσης εφαρμογής είναι ο συνδυασμός χρήσης βελονών και moxa. Η βελόνα εισέρχεται στο δέρμα και στην άκρη της, ο θεραπευτής, ανάβει λίγη ποσότητα moxa. Η θερμότητα εισέρχεται στο δέρμα, στο σημείο βελονισμού αλλά και στην γύρω περιοχή.

acupuncture benefits

Τι επιτυγχανουμε με τον βελονισμο

Πώς επιδρά στον οργανισμό μας και ποια είναι τα οφέλη

Αναλγησια

Μέσω της παραγωγής συγκεκριμέων νευροδιαβιβαστών (ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, δυνορφίνες, κατεκολαμίνες)

Αγγειοβελτιωση

Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και εξασφαλίζει την καλή τροφικότητα των οργάνων

Μυοχαλαρωση

Μειώνει την τονικότητα των μυών

Αντιφλεγμονωδη δραση

Μέσω της παραγωγής αντιφλεγμονωδών ουσιών

Αγχολυτικη και αντικαταθλιπτικη δραση

Μέσω της παραγωγής συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών (ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, δυνορφίνες, κατεκολαμίνες)

Αντιφλεγμονωδη δραση

Μέσω της παραγωγής αντιφλεγμονωδών ουσιών

acupuncture benefits

για ποιες παθησεις ενδεικνυται?

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

 • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
 • Σπονδυλική στένωση
 • Σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

 • Δισκοπάθεια
 • Μυϊκό σπασμό
 • Μετεγχειρητικό πόνο

ΓΟΝΑΛΓΙΑ

 • Χονδροπάθεια επιγονατίδας
 • Επιγοτιδομηριαίος πόνος
 • Χειρουργείο χιαστών – πλαγίων συνδέσμων
 • Αρθρίτιδα

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Κεφαλαλγια τασης

 • Ημικρανίες

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

 • Σύνδρομο πρόσκρουσης
 • Δυσκινησία ωμοπλάτης
 • “Παγωμένος ώμος”/συμφυτική θυλακίτιδα
 • Χειρουργείο ρήξης υπερακανθίου
 • Εξάρθρημα ώμου

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ

 • Σύνδρομο πρόσκρουσης
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Τροχαντηρίτιδα
 • Αρθροπλαστική ισχίου

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟ

 • Διάστρεμμα υπαστραγαλικής
 • Χρόνιος πόνος
 • Μετεγχειρητική δυσκαμψία
 • Τενοντοπάθεια Αχιλλείου
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα