To MOOV Fit & Physio είναι ένα πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Θεραπευτικής Άσκησης.

MOOV YOUR SELF TO A BETTER YOU!

213 043 1270

Τσιμπρικίδη 24 & Λ. Πηγής 49, Μελίσσια, ΤΚ 15127

Top

Βελτίωση φυσικής κατάστασης & ποιότητας ζωής για ηλικίες άνω των 65 ετών

Tι ειναι?

Το πρόγραμμα άσκησης Otago είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ισορροπίας, σχεδιασμένο από το Πανεπιστήμιο του Otago Medical School της Νέας Ζηλανδίας.

διαρκεια

30 λεπτά

συχνοτητα

3 φορές την εβδομάδα

Ερευνητικες αποδειξεις

Το Otago Exercise Program δοκιμάστηκε σε 4 κλινικές μελέτες, σε 9 πόλεις στην Νέα Ζηλανδία με 1016 συμμετέχοντες ηλικίας 65-97 ετών.

Που εκτελειται?

στο σπίτι ή σε ομάδα από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές. Είναι σχεδιασμένο ειδικά για την πρόληψη των πτώσεων και αποτελείται από ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας, διατάσεις και πλάνο βάδισης. Οι ασκήσεις επιλέγονται ειδικά για τον κάθε συμμετέχοντα και σταδιακά αυξάνεται η δυσκολία τους.

Περπατημα

2 φορές την εβδομάδα

συνολικη διαρκεια

6 μήνες

Aποτελεσματα

Μείωση των πτώσεων και ατυχημάτων κατά 35%. Οι ηλικίες από 80 ετών και άνω ευεργετήθηκαν περισσότερο. Το πρόγραμμα βελτίωσε τη δύναμη και την ισορροπία. Παρουσιάστηκε βελτίωση στην αυτοπεποίθηση. Μείωση του κόστους ζωής και υγειονομικής περίθαλψης. Μείωση της κατάθλιψης.

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Προθερμανση

Ενδυναμωση

Ισορροπια

(Στατική & Δυναμική)

Αποθεραπεια-Διατασεις

Περπατημα

set your body free

Ποιοι μπορουν να συμμετασχουν στo προγραμμα?

Στο OTAGO συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και την ποιότητα ζωή τους. Ιδιαίτερα ηλικίες των 65 ετών αλλά και 85 ετών και άνω.

Πως εφαρμοζεται το προγραμμα?

ΑΤΟΜΙΚΑ

  1. Αρχικά, πραγματοποιούνται 4-5 επισκέψεις για τον ατομικό σχεδιασμό του προγράμματος άσκησης.
  2. Στη συνέχεια οι επισκέψεις στο σπίτι προγραμματίζονται την 1η, 2η, 4η, 8η εβδομάδα και στους 6 μήνες.
  3. Το πρόγραμμα άσκησης διαρκεί 30 λεπτά και πρέπει να εκτελείται 3 φορές την εβδομάδα.
  4. Προγραμματίζεται πλάνο βάδισης με προοδευτικότητα να εκτελείται περίπατος 2 φορές την εβδομάδα διάρκειας 30 λεπτών.
  5. Μεταξύ των επισκέψεων υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία για την καταγραφή της προόδου, τη συμβουλευτική σε περίπτωση προβλήματος διατήρησης του κινήτρου.

ΟΜΑΔΙΚΑ

  1. 2 φορές την εβδομάδα σε ομαδική άσκηση και 2 φορές στο σπίτι
  2. Από 30 λεπτά
  3. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (ΚΑΠΗ, γυμναστήριο, φυσικοθεραπευτήριο)
  4. Ένταξη σε μακροπρόθεσμα προγράμματα άσκησης.

otago benefits

Τα οφελη της ασκησης στο μυαλο & στο σωμα

Η σωματική άσκηση προάγει την υγεία, την ευεξία και τη φυσική ικανότητα ενώ η ομαδική άσκηση προάγει την κοινωνικότητα. Eρευνητικές μελέτες απέδειξαν ότι η άσκηση δρα προληπτικά σε:

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Καρδιοπάθειες, Οστεοπόρωση, Παχυσαρκία, Εγκεφαλικό επεισόδιο, Υπέρταση, Διαβήτη τύπου ΙΙ, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Άσθμα, Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ψυχοκοινωνικα οφελη

Αυξάνονται οι ευκαιρίες για κοινωνικότητα και γνωριμίες. Τονώνεται η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία. Βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Επιπλοκες ακινησιας

Θρόμβωση, οιδήματα, μειωμένη λεμφική λειτουργία, ακράτεια

Διατηρηση της λειτουργικοτητας

Αρθρίτιδα, οσφυαλγία, πόνο στις αρθρώσεις

πνευματικα οφελη

Αυξανεται η καλη διαθεση, η αυτοπεποιθηση, η εμπιστοσυνη στις ικανοτητες ενω ταυτοχρονα μειωνεται η καταθλιψη και το αγχος

φυσικα οφελη

Βελτιωση της καρδιοαναπνευστικης λειτουργιας, αντοχης των οστων, ενδυναμωση, βελτιωση της λειτουργιας των αρθρωσεων, της πλαστικοτητας των συνδεσμων, ελαστικοτητας των μυων.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ

ΟΙ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Οι πτώσεις αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο στα άτομα τρίτης ηλικίας ωστόσο πολλές φορές δεν αξιολογείται η επίδρασή του τόσο στην ποιότητα ζωής του ατόμου αλλά και στην κοινωνία

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμού στις ηλικίες άνω των 65 ετών και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες όπως τραύμα, πόνος, δυσλειτουργία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ανεξαρτησίας και αυτονομίας ακόμα και θάνατο.

Η δύναμη, η ελαστικότητα, η ισορροπία και ο χρόνος αντίδρασης θεωρούνται οι πιο εύκολα τροποποιήσιμοι παράγοντες για την αποφυγή του κινδύνου των πτώσεων.

ΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

1 ΚΑΤΑΓΜΑ

ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΕΙΣ

Οι άνθρωποι ακόμα και στα 90 τους μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη και την ισορροπία τους ώστε να αποκτήσουν τη σταθερότητα που απαιτείται για να αποφεύγουν τις πτώσεις.

Το οικονομικό κόστος των πτώσεων αυξάνεται με τη συχνότητα τους. Οι πτώσεις αποτελούν έναν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα για εισαγωγή σε μακροχρόνια φροντίδα.