To MOOV Fit & Physio είναι ένα πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Θεραπευτικής Άσκησης.

MOOV YOUR SELF TO A BETTER YOU!

213 043 1270

Τσιμπρικίδη 24 & Λ. Πηγής 49, Μελίσσια, ΤΚ 15127

Top

O καρκίνος του μαστού είναι ένα είδος καρκίνου που ξεκινά στο ένα ή και στα δύο στήθη. Μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται και επιτίθονται στους ιστούς ή προκαλούν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Οι περισσότερες γυναίκες που διαγνώσκονται με καρκίνο είναι μεταξύ 50 – 60 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Τα ποσοστά ίασης είναι πολύ υψηλά εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα σε αρχικό στάδιο.

“Η ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ”

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η έγκαιρη διάγνωση, που απαιτεί τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχτούν και να προλάβουν αυτή την πάθηση. Η έρευνα και οι εκστρατείες ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, η προσωποποιημένη προσέγγιση θεραπείας και η καλύτερη κατανόηση της ασθένειας έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη διάγνωση και στη θεραπεία του αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Σταδια καρκινου του μαστου

Συμπτωματα καρκινου του μαστου

Ο καρκίνος του μαστού έχει πολλά συμπτώματα, το πιο συχνό και πρώτο εμφανιζόμενο είναι ένα εξόγκωμα στο μαστό ή στη μασχάλη ή ένας όγκος στη μάζα του μαστού. Τα περισσότερα ογκίδια στο μαστό δεν είναι καρκίνοι αλλά λιπώματα, αλλά πάντα πρέπει να ελέγχονται απο τον γιατρό – μαστολόγο.

ογκος στο μαστο η στη μασχαλη

Αν νιώθετε στην αυτοεξέταση ένα εξόγκωμα σαν μικρό μπιζέλι ή λίγο μεγαλύτερο, να βρίσκεται στα πλάγια του μαστού κοντά στον αδένα και παραμένει ακόμα και μετά το πέρας της περιόδου είναι καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Αλλαγη στο μεγεθος του ενος η και των δυο μαστων

Το στήθος της γυναίκας, συνήθως πρήζεται φυσιολογικά κατά την περίοδο και διογκώνεται προκαλώντας ενόχληση και πόνο ειδικά κοντά στους αδένες, ωστόσο αν δείτε ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και είναι εξίσου ενοχλητική και επώδυνη, ακόμα κι όταν η περίοδος σας έχει τελειώσει, τότε το σύμπτωμα αυτό θεωρείται μάλλον ανησυχητικό.

Αισθητη αλλαγη στο σχημα, το περιγραμμα ή την υφη του στηθους

Αν έχετε ξεπεράσει την ηλικία ανάπτυξης του στήθους σας και παρολαυτά παρατηρήσετε αισθητή αλλαγή είτε στο μέγεθος και το σχήμα είτε στην μην το αφήσετε χωρίς εξέταση.

Διαφανες η κοκκινο υγρο απο τη θηλη, φαγουρα

Η έκκριση υγρού από τη θηλή είναι ανησυχητική. Προσοχή όμως, αναφερόμαστε σε ροή που γίνεται από μόνη της χωρίς να ασκήσουμε εμείς πίεση στο στήθος.

Ερυθροτητα στην περιοχη του μαστου η της θηλης

Γενικά αν παρατηρήσετε μια περιοχή στο μαστό σας που φαίνεται σαφώς διαφορετική από το συνηθισμένο και παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα και ενόχληση, φολιδωτό δέρμα ή ξηροδερμία θα πρέπει να το δει ένας εξειδικευμένος μαστολόγος.

Μια σκληρη περιοχη σαν μαρμαρο κατω απο το δερμα

Τέτοιου είδους εξογκώματα είναι αρκετά ανησυχητικά και συχνά ενδεικτικά για την ύπαρξη δυνητικά επικίνδυνου όγκου στον μαστό.

ΑΙΤΙΕΣ

Η ακριβής αιτία για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού δεν έχει ακόμα κατανοηθεί. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του.

  • Ηλικία – αυξάνεται η πιθανότητα καθώς μεγαλώνουμε
  • Οικογενειακό ιστορικό (μητέρα, αδερφή, γιαγιά)
  • Ύπαρξη μη καρκινικού ογκιδίου
  • Παχυσαρκία, υψηλό δείτη μάζας σώματος
  • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
  • Μετάλλαξη στα γονίδια BECA1 και BRCA2
  • Μικρή ηλικία εμμηνόπαυσης
  • Πρώτη κύηση σε ηλικία άνω των 35 ετών
  • Μακροχρόνια θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης
  • Ατεκνία
  • Καθιστική ζωή

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνιστώνται τα εξής:

  • Μία μαστογραφία αναφοράς στα 35
  • Αυτοεξέταση μία φορά το μήνα
  • Μαστογραφία μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (ή υπερηχογράφημα σε περίπτωση πυκνού μαστού)
  • Κλινική εξέταση από μαστολόγο μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (μετά τη μαστογραφία)
  • Βιοψία, εφόσον το συστήσει ο γιατρός

prevention matters

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η αυτοεξέταση του μαστού (BSE – Brest Self Examination) είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανίχνευση συμπτωμάτων καρκίνου του μαστού. Η καλύτερη θεραπεία που έχουμε ενάντια στον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η αυτοεξέταση βοηθά την γυναίκα να εξοικειωθεί και να μάθει το στήθος της ώστε να αντιληφθεί την οποιαδήποτε αλλαγή γρήγορα και να απευθυνθεί σε ένα εξειδικευμένο γιατρό. Η αυτοεξέταση δεν θεωρείται διαγνωστικό μέσο παρόλα αυτά η χρησιμότητα της στον μηνιαίο έλεγχο της γυναίκας είναι αναγνωρισμένος απο την επιστημονική κοινότητα.

prevention matters

οδηγιες αυτοεξετασης

Η αυτοεξέταση του μαστού αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο καθώς εξοικειώνει τη γυναίκα με το στήθος της και τυχόν αλλαγές θα την κινητοποιήσουν να απευθυνθεί στο γιατρό της νωρίτερα. H αυτοεξέταση είναι καλό να γίνεται μια φορά το μήνα, μεταξύ της 5ης και 10ης ημέρας του κύκλου. Μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να γίνεται μία συγκεκριμένη μέρα του μήνα, κάθε φορά την ίδια.

Σταθείτε με τα χέρια παράλληλα με το σώμα. Παρατηρείστε εάν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο. Είναι σύνηθες ο ένας μαστός να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον. Προσοχή απαιτεί η οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα των μαστών, η ύπαρξη κάποιου εξογκώματος ή αντιστροφή της θηλής καθώς και τοπικές αλλοιώσεις του δέρματος όπως ερυθρότητα, πρήξιμο ή εξάνθημα.

Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και με τα χέρια τοποθετημένα στη μέση.

Ελέγξτε τις θηλές για τυχόν εκκρίσεις πιέζοντας με τον δείκτη και τον αντίχειρα προς τα έξω. Παρατηρείστε αν οι εκκρίσεις προέρχονται από τον ένα μόνο μαστό και αν είναι αιματηρές.

Ψηλαφήστε κάθε ένα μαστό χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αντίθετου χεριού ξεκινώντας από τη μασχάλη προς τη θηλή. Η εξέταση γίνεται με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση. Παρατηρείστε τυχόν εξογκώματα.

Τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε το δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις. Μη ξεχνάτε τη ψηλάφηση της μασχάλης.

Στο τέλος πιέστε τη θηλή- θα πρέπει να πιέζεται προς τα μέσα με ευκολία. Επαναλάβετε τη διαδικασία στον άλλο μαστό.