To MOOV Fit & Physio είναι ένα πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Θεραπευτικής Άσκησης.

MOOV YOUR SELF TO A BETTER YOU!

213 043 1270

Τσιμπρικίδη 24 & Λ. Πηγής 49, Μελίσσια, ΤΚ 15127

Top

future-proof your body & spirit

υγεια γυναικων

Οι γυναίκες χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα και υποστήριξη καθώς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, μέσα από τις οποίες το σώμα τους περνά πολλές φυσικές και ορμονικές αλλαγές. Στο Moov Physio θα λάβετε την κατάλληλη ενημέρωση και ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης που θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε σωματικά, αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητά σας και ταυτόχρονα μειώνοντας το αίσθημα του πόνου.

1. Πυελικoς Πoνος –
(Pelvic Girdle Pain)

Ο PGP είναι βιομηχανικό αρθρικό πρόβλημα, η πύελος σχηματίζεται απο τρείς αρθρώσεις που δρούν ταυτόχρονα και βοηθούν στην σταθερότητα του συμπλέγματος μέση – λεκάνη – ισχία. Συχνά κάποια άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη και δυσκίνητη και προκαλεί στην περιοχή ερεθισμό, πόνο αίσθημα δυσκαμψίας. Ένας θεραπευτής εξειδικευμένος στο manual therapy μπορεί να βοηθήσει και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα και να μειωθεί ο πόνος.

Τι ειναι ο πυελικος πονος;

Είναι ο πόνος που εμφανίζεται χαμηλά στην περιοχή που συνδέει το χαμηλό τμήμα της μέσης μέχρι τα ισχία. Συγκεκριμένα, οι περιοχές είναι:

 • Χαμηλά στη μεση
 • Ιερό οστό
 • Ιερολαγόνιες αρθρώσεις
 • Ηβική σύμφυση
 • Κόκυγα
 • Βουβωνική περιοχή
 • Γεννητικά όργανα
 • Ισχία, γλουτοί

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ PGP

Τα κύρια συμπτώματα που αναφέρουν οι γυναίκες είναι στο περπάτημα, σκύψιμο, ανέβασμα σκάλας και στο γύρισμα στο κρεβάτι. Επηρεάζει τις περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να δυσχαιρένει την λειτουργικότητα.

Ο πόνος μπορεί να είναι βαθύς και μουντός ή οξύς σαν μαχαιριά. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση τριξίματος ή κρότου στις πυελικές αρθρώσεις ή στα ισχία.

Ο πόνος στην πυελική περιοχή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας λόγω της επίδρασης του πόνου σε καθημερινές δραστηριότητες, οδηγώντας την σε διαταραχές στη διάθεση.

θΕΡΑΠΕΙΑ PGP

Η θεραπεία του PGP περιλαμβάνει ρεύματα για αναλγησία TENS, manual therapy – mobilization, θεραπευτική άσκηση για σταθεροποίησης των μυών της λεκάνης και του κορμού, βελονισμό και Dry Needling.

2. Προ–Μεταγεννητικη
Φροντιδα Εγκυμοσυνης


Κάθε γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης έχει ανάγκη υποστήριξης καθώς το σώμα της περνά πολλές φυσικές και ορμονικές αλλαγές. Το σώμα της γυναίκας επιβαρύνεται με επιπλέον βάρος που επηρεάζει το μυοσκελετικό της σύστημα. Κάθε δραστηριότητα όπως το περπάτημα, η όρθια θέση ακόμα και το κάθισμα μπορεί να είναι επώδυνη.

Πως γινεται;

Φυσικοθεραπευτές που εξειδικεύονται στην Υγεία Γυναικών μπορούν να συμβουλεύσουν και να αντιμετωπίσουν τη γυναίκα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην γέννα και μετά.

Πως μπορει η φυσικοθεραπεια να βοηθησει;

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Στις περισσότερες γυναίκες αναπτύσσεται πόνος καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και τα οστά της λεκάνης μετακινούνται και οι σύνδεσμοι που τα συγκρατούν διατείνονται. Η θεραπευτική μάλαξη, ο βελονισμός, κινητοποίηση των αρθρώσεων, αναλγητικά ρεύματα και ασκήσεις μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί τη συσκευή με τα ρεύματα αισθητικού ερεθισμού transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) στη περιοχή της μέσης για να αντιμετωπίζει τον πόνο. Επίσης τα ρεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι γυναίκες που πάσχουν απο χρόνιο πόνο πρίν την εγκυμοσύνη οι φυσιολογικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα λόγω της εγκυμοσύνης για εκείνες μπορεί να χειροτερέψουν τον πόνο τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η συστηματική άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευεργετική για κάθε γυναίκα. Βοηθά στη ευεξία στη θετική ψυχολογία και στο έλεγχο του βάρους σώματος. Βελτιώνεται η φυσική κατάσταση με την ενδυνάμωση των μυών και διατήρηση της κινητικότητας του σώματος ώστε η γυναίκα να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όταν το μωρό έρθει.

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας είναι μπορεί να σχεδιαστεί απο τον φυσικοθεραπευτή. Οργανώνουμε ατομικά η ομαδικά προγράμματα άσκησης ακόμα και κατ’οίκον επισκέψεις σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία μετακίνησης.

Θα σας ενημερώσουμε για την ακράτεια και πώς μπορείτε να διατηρήσετε τους πυελικούς μύες δυνατούς ώστε να διατηρηθεί η εγκράτεια. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και ασκεί περισσότερο πίεση στην ουροδόχο κύστη πιθανόν να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα ακράτειας από προσπάθεια όπως στο φτέρνισμα, βήξιμο και σήκωμα βάρους κ.α.

3. Ακρατεια κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης

Συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται ακράτεια που είναι η ακούσια απώλεια ούρων μπορεί να είναι ήπια αλλά σε γυναίκες με αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί να είναι σοβαρή.

Κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα υφίσταται πολλές αλλαγές. Καθώς το μωρό μεγαλώνει αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και πιέζεται η ουροδόχος κύστη και μειώνεται η ποσότητα ούρων που μπορεί να κρατήσει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η γυναίκα να αδείαζει την κύστη πιο συχνά.

Τα προβλήματα της ακράτειας μπορούν να συνεχίσουν και μετά τη γέννα, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρικές μπορεί να μειώνουν τη πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας αλλά σε μία 2η ή 3η εγκυμοσύνη έχουν το ιδιο ποσοστό εμφάνισης καθώς το πυελικό έδαφος πιέζεται απο το βάρος.

4. Οστεοπoρωση

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν μειώνεται η οστική πυκνότητα και η αντοχή τους καθώς μεγαλώνουμε. Η πιθανότητα καταγμάτων αυξάνεται και επηρεάζεται η ποιότητα ζωής καθώς υπάρχει πόνος και εμφανίζονται και κινητικές δυσκολίες.

Συνήθως η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σε κάποιες περιπτώσεις που πιθανόν να υπάχουν συνοδά προβλήματα υγείας μπορεί να ξεκινήσει και πρίν. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται με λεπτότερα οστά, πιο αραιή δοκίδωση των οστών και μπορεί να εμφανιστει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πως μπορει να βοηθησει η φυσικοθεραπεια στην οστεοπορωση;

Η διαχείριση της οστεοπόρωσης κυμαίνεται σε δύο επίπεδα, το πρώτο είναι η μείωση του πόνου και αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Θεραπευτικές τεχνικές όπως βελονισμός, φυσικά μέσα, θεραπευτική μάλαξη και κινησιοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το λειτουργικό όπου στόχος είναι ο ασθενής να βελτιώσει αλλά και να αυξήσει την φυσική του δραστηριότητα σύμφωνα με ένα πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων.

Ο φυσικοθεραπευτής αναπτύσσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων με στόχο την:

 • Βελτίωση της στάσης του σώματος για μείωση της πιθανότητας καταγμάτων
 • Εκπαίδευση της ισορροπίας για μείωση του ρίσκου πτώσεων
 • Οργάνωση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος στο σπίτι αλλά και στην εργασία για αποφυγή των πτώσεων

Τα οφελη της ασκησης στα οστα

Η ασκηση ειναι ευεργετικη στην υγεια των οστων ειτε καποιος πασχει απο οστεοπορωση ειτε οχι. Η ασκηση:

 • Βελτιώνει την ισορροπία
 • Αυξάνει τη μυική δύναμη
 • Βελτιώνει τη στάση του σώματος
 • Αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων
 • Μειώνει τον πόνο

Ο φυσικοθεραπευτης μπορει να συνταγογραφησει ενα ασκησιολογιο που θα ειναι ασφαλες για τον ασθενη:

 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης, ιδιαίτερα για τον κορμό
 • Αυξάνει τη μυική δύναμη
 • Αερόβιες ασκήσεις με βάρη
 • Διατάσεις
 • Ασκήσεις για ισορροπία και σταθερότητα
5. Εμμηνoπαυση

Εμμηνόπαυση στη ζωή της γυναίκας χαρακτηρίζεται η χρονική περίοδος όπου ο οργανισμός της σταματά να παράγει οιστρογόνα και διακόπτεται η έμμηνος ρύση. Η φυσική εμφανισής της είναι περίπου στα 50 έτη κατά μέσο όρο, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα και ξαφνικά όπως σε γυναίκες που υφίστανται χημειοθεραπείες ή χειρουργεία, σε κάποιες άλλες καταστάσεις όπως ορμονοθεραπεία, προεμμηνοπαυσιακή φάση ή γαλακτοφορία η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι παροδική.

Οι αιτίες που μια γυναίκα μπάινει σε φάση εμμηνόπαυσης ειναι πολλές και διαφορετικές, καθώς και τα συπτώματα που εμφανίζονται τα οποία χαρακτηρίζονται απο τις απότομες και ακραίες μεταβολές τους.

συμπτωματα εμμηνοπαυσης
 • Εξάψεις με εφιδρώσεις
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις που συνήθως ακολουθούνται από αίσθημα ψύχους
 • Κολπική ξηρότητα και ελαττωμένη libido
 • Υποτροπιάζουσες κολπίτιδες
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Πόνοι στην κοιλιά
 • Μυοσκελετικοί πόνοι στην πλάτη και στο στήθος
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Διαταραχές περιόδου και πόνοι περιόδου
 • Αϋπνία
 • Διαταραχές συγκέντρωσης
 • Κεφαλαλγία
 • Ευερεθιστότητα
 • Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών
 • Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές
 • Αύξηση βάρους
 • Πόνος στους μαστούς (μαστοδυνία)

Η φυσικοθεραπεια ανακουφιζει απο τα συμπτωματα της εμμηνοπαυσης

Ανησυχια, αγχος, αυπνια

Η μάλαξη και ιδιαίτερα η λεμφική επιδρά στους αισθητικούς υποδοχείς και δρα στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την χαλάρωση και τη μείωση του στρες. Η απελευθέρωση των ενδορφίνων μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Μυοσκελετικοι πονοι, ημικρανιες

θεραπευτικές τεχνικές όπως tecar – ραδιοσυχνότητες, βελονισμός, μάλαξη μπορούν να μειώσουν τους πόνους

Αυπνια, εξαψεις και αυξηση βαρους

Αν και αυτά τα θέματα είναι εξαρτώμενα απο την μείωση των ορμονών, η έρευνα δείχνει ότι ήπια αερόβια άσκηση όπως ποδήλατο, κολύμπι, τένις, ζωηρό περπάτημα συντελούν στην διαχείριση τους.

Οστικη πυκνοτητα, δυναμη και ισορροπια

Ασκήσεις με βάρη, ελαστικούς ιμάντες θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του σώματος και θα συντλέσουν στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ισορροπίας και ελαστικότητας για να μειωθεί ο κίνδυνος της πτώσης και η πιθανότητα καταγμάτων. Η αύξηση της μυικής μάζας συντελεί στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα τη καλύτερη διαχείρηση του βάρους του σώματος.

Δυσπαρευνια

Η επώδυνη σεξουαλική επαφή λόγω της ξηρότητας του κόλπου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη προσέγγιση της γυναικολογικής φυσικοθεραπείας, η γυναίκα μπορεί να δεχτεί και να διδαχτεί ασκήσεις μαλακών ιστών που θα βοηθήσουν στην διατήρηση της ελαστικότητας του κόλπου. Επίσης ασκήσεις με biofeedback – βιοανάδραση βοηθούν στην ενεργητική συμμετοχή της γυναίκας για να αντιμετωπίσει αυτή τη κατάσταση.

Ακρατεια

Η σταδιακή αδυναμία του πυελικού εδάφους μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ακράτειας που είναι αντιμετωπίσιμα με σωστή καθοδήγηση απο έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Η σωστή εκμάθηση σύσπασης των πυελικών μυών (ασκήσεις Kegel) μαζί με σωστή διαχείρηση της καθημερινότητας μπορού να νατιμετωπίσουν με επιτυχία τα συπτώματα της ακράτειας.

well-being fortified

θωρακισε την υγεια σου

Η σωστή ενημέρωση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης και ενδυνάμωσης προσαρμοσμένο σε εσάς, αποτελούν την καλύτερη πρόληψη για την υγεία σας!